Inför besöket

För föräldrar

Det är inte alltid det är så enkelt att få till ett samtal med sitt barn om det som är jobbigt.

Ibland underlättar det att ha en utomstående med i rummet. Vi på Familjepsykologerna har stor erfarenhet av att jobba både med psykisk ohälsa och med att förbättra relationerna i familjen.

När ska man ta kontakt?

Om du är orolig för hur ditt barn eller din tonåring mår eller om du inte vet hur du ska hantera vissa situationer, känslor eller tankar du har runt ditt barn kan du kontakta oss. Vi börjar med ett samtal på telefon för att se om vi är rätt ställe för er.

Inför besöket

Ett mottagningsbesök varar i 50 minuter om inget annat anges. Vi bestämmer från gång till gång hur vi fördelar tiden. Ibland går vi igenom saker tillsammans, ibland behöver större barn och tonåringar prata själva och ibland behöver ni föräldrar enskilda tider. Vi utgår ifrån era behov och önskemål samt vad vi bedömer leder behandlingen framåt.

Förklara för barnet vart ni ska

Vissa barn tar själva upp att de vill ha hjälp med något de mår dåligt över. Då är det enkelt att föreslå att gå och prata med någon som kan hitta lösningar. För vissa barn är det dock mer motigt att gå till en psykolog. När det finns motstånd beror det ofta på oro inför något ovisst eller att barnet känner sig utpekat, som att något är fel på hen. Att förklara att det är hjälp för hela familjen, också för att ni föräldrar ska få lära er hur ni kan göra, underlättar ofta i dessa fall.

Hör av er om det är något mer ni undrar över inför det första besöket!

För barn

Vi vet att alla barn kan vara små superhjältar. Men det är inte alltid det känns så, eller är så lätt att vara den superhjälte man vill vara. Då kan man behöva lite hjälp på vägen.

Vi på Familjepsykologerna är bra på att tillsammans med barn och föräldrar hitta lösningar på problem och att få det att kännas bättre.

Varför går man till en psykolog?

En psykolog hjälper till när man är mycket ledsen, arg, orolig, när man har jobbiga tankar eller när något omkring en inte är som man vill. Ibland kan det handla om att någon gör något emot en som man inte tycker om. En psykolog hjälper till med hur man själv och andra kan göra så att det blir annorlunda så man mår bättre igen.

När man kommer till oss

När man kommer till oss får man berätta om det man vill ha hjälp med. Vi ställer också frågor om olika saker som vi behöver veta, till exempel hur man trivs i skolan och vad man tycker om att göra. Man får välja om man vill att ens föräldrar är med eller om man vill prata själv med psykologen. En sak som är bra att veta är att man aldrig blir tvingad till något när man kommer till oss, varken att berätta om något man inte vill eller att göra något man inte vill.

Hör av dig om det är något mer ni undrar över inför det första besöket!

För tonåringar

Det är lätt att glömma att det inte alltid syns utanpå hur man känner sig inuti.

När man själv mår dåligt kan man känna sig väldigt ensam om det, även fast man verkligen inte är det. Många tonåringar mår dåligt och behöver lite hjälp för att börja må bra igen.

Varför går man till psykolog?

Att må psykiskt dåligt kan handla om att man är deppig, har ångest, är arg, har jobbiga tankar eller har problem med relationer. Det är inte alltid man vet varför man mår dåligt, och det behöver man inte veta för att kunna få hjälp. När man träffar en psykolog börjar man med att reda ut vad problemet är, därefter hittar vi tillsammans lösningar. En psykolog är utbildad i att förstå andra människor och vet vad som brukar hjälpa vid olika slags psykisk ohälsa. Vi på Familjepsykologerna är särskilt bra på att hjälpa barn och tonåringar.

En lösning kan vara att få prata och få stöd i en svår situation. Det kan också vara att använda sig av nya slags tankar, att prova nya sätt att göra saker på eller träna på något som är svårt. Eller så kan det innebära att dina föräldrar får ändra på något så du trivs bättre.

När man kommer till oss

När man kommer till oss får man berätta om det man vill ha hjälp med. Vi ställer också frågor om saker vi behöver veta. När man är tonåring tycker vi att man ska få prata utan sina föräldrar om man vill det. Det är inte alltid man vill berätta allt för dem och så länge det inte handlar om något farligt har vi tystnadsplikt även emot dina föräldrar.

Hör av dig om det är något mer ni undrar över inför det första besöket!